Omgeving beleven/ Eten en drinken

     
     
Beleven    
 

 

Op wandelafstand,..

Het Hellegatbos

Het Hellegatbos duidt het bosgebied aan dat de top en de noordelijke en westelijke flanken van de Rodeberg bedekt. De naam verwijst naar een diep‘ravijn’ onderaan de heuvelflank (het ‘gat in de helle’; ‘helle’ betekent‘heuvel’).

Bovenaan de berg treft men droge zandgronden aan. Hier overheersen Lork en Den. Op de flanken vertoont de vegetatie meer variatie. Vooral in het voorjaar zorgen Bosanemoon en Wilde hyacinten voor een tapijt van witte en blauwe tinten. Nog lager, aan de voet van de berg, dagzoomt een dikke kleilaag waaruit diverse bronnen ontspringen. Karakteristieke planten vormen hier Dotterbloem, Reuzenpaardenstaart en Daslook.

In het terrein werden ruim 2 km wandelpaden uitgezet. Verspreid over het gebied zijn ook heel wat banken neergezet. Een deel van het gebied is ook als speelbos ingericht.

 

 

     
 

 

 

De Kabelbaan

De kabelbaan Cordoba, de enige in Vlaanderen, werd in 1957 aangelegd door een Oostenrijks bedrijf. Het traject is 700 meter lang en verbindt, over het Hellegat (een bebost ravijn), de Baneberg met de Vidaigneberg. Deze attractie is geopend tijdens het weekend. In juli en augustus elke namiddag vanaf 14 u. Groepen het hele jaar door na afspraak.

 

 

 

 

 

     
   

Wijn domein entre-deux-monts

Het Belgische wijndomein "Entre-Deux-Monts" is één van de meest noordelijk gelegen wijndomeinen van Europa. Gelegen in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen, flirtend met de Noord-Franse grens, vindt dit tien hectaren grote domein beschutting tussen Rodeberg en Zwarteberg – entre deux monts. Deze volledige streek kreeg de toepasselijke naam Heuvelland en les Monts de Flandre. Heuvelland is met haar natuurreservaten, beboste hellingen, weidse landbouwgronden en unieke vergezichten ongetwijfeld één van de meest bekoorlijke streken van Vlaams- en Frans-Vlaanderen.

 ENTREDEUXMONTS

 

     
   

Een beetje verder,..

Flanders Fields museum (20 minuten met auto)

Het In Flanders Fields Museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Het is gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, een belangrijk symbool van oorlogsleed en van wederopstanding daarna. De volledig nieuwe permanente tentoonstelling (opening 11 juni 2012) vertelt over de inval in België en de eerste maanden van de bewegingsoorlog, over de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek - van het strand van Nieuwpoort tot de Leie in Armentières -, over het einde van de oorlog én over de voortdurende herdenking sindsdien.

De focus van de scenografie ligt op de menselijke ervaring en schenkt grote aandacht aan het hedendaagse landschap als een van de laatste tastbare getuigen van de oorlogsgeschiedenis. In dat kader is in het museumparcours ook een bezoek aan het belfort mogelijk, van waar je uitziet over de stad en de omliggende slagvelden. Honderden authentieke objecten en beelden worden in een vernieuwende ervaringsgerichte vormgeving gepresenteerd. Levensechte personages en interactieve opstellingen confronteren de hedendaagse bezoeker met zijn evenmens in de oorlog een eeuw geleden.

Het museum werkt vanuit veel mogelijke gezichtspunten. Het algemene en militair-historische is belangrijk, maar evengoed de relatie met het heden, onze omgang, als mens en als samenleving, met ons verleden en dat van alle andere betrokken landen. Mensen uit vijf continenten en van meer dan vijftig verschillende landen en culturen namen deel aan de oorlog in Vlaanderen. Ons publiek is dan ook divers en uiterst internationaal.

Het In Flanders Fields Museum is nog veel meer dan een permanente tentoonstelling. Er is een actuele educatieve werking voor scholieren uit binnen- en buitenland, naast ook een cultureel en artistiek programma. In het kenniscentrum van het museum kan elke bezoeker nog dieper ingaan op deze dramatische periode uit de wereldgeschiedenis. Individueel kan men er op zoek naar het grote, mondiale achtergrondverhaal, zowel als naar de zeer persoonlijke of lokale geschiedenis.

INFLANDERSFIELD 

 

     
     
Eten en Drinken    
   

We vermelden hier de zaken die we persoonlijk hebben getest en goed bevonden.

Op wandel afstand van Ecologies (minder dan 2 km)

"Bon Vivant"

Lekker en gezellig tafelen in een muzikale sfeer? Dan moet u bij Brasserie Bon Vivant te Westouter zijn! Verse producten waardoor je soms even moet wachten. Een ongedwongen sfeer en als Xavier zijn gitaar pakt is de ambiance verzekerd.

"Sint Hubertus"

Hier kan je terecht voor eenvoudige maar zeer lekkere gerechtjes.

 

Flinke wandelafstand (rond de 3 km) of electrisch fietsen

"Den Heksestoel"

Wie valt voor bruine kroegen, moet bij Den Heksestoel dubbel uit zijn doppen kijken! Een krakende plankenvloer, rustieke meubeltjes, kloeke houten toog, authentieke decoratie en daar discreet overheen de zoete geur van vervlogen tijden. Als je ooit om een smoes verlegen zat om je wandeling te onderbreken of een winters avondje zoek te maken dan is de snorrende houtkachel het perfecte excuus voor een deugddoende halte. Maar er is meer, veel meer! Pieter en Veerle serveren gastvrijheid als een evidentie zonder grenzen: vergeten gerechten, schuimende brouwsels, verrassende hapjes en bovenal het warme welkom waar goede vrienden recht op hebben! Meer,.......

"In de zon"

Nostalgie troef. Bij Dirk en Kathy kan je terecht voor de goede Vlaamse keuken.  Je krijgt er altijd een lekker aperobordje en ook de lunch in de week is een aanrader (buffetje). Dirk is gepassioneerd door antiek en dat weerspiegelt zich in deze klassevolle zaak. IN DE ZON

 "De rentakker"

Leuke suggesties, alles vers en lekkere betaalbare wijntjes. RENTAKKER

 

Een beetje verder,..

"De Bralle" Dranouter

Vijf minuutjes met de wagen.

Verzorgde dagschotel, vriendelijke bediening en lekkere keuken. DE BRALLE

"Gastronomie "INDEWULF

Restaurant In de Wulf van sterrenchef Kobe Desramaults sluit eind 2016 de deuren. Gastronomisch genieten kan dus nu nog.

 

op een klein kwartiertje.

"DEN EKSTER" 

Gezellig en warm muziek café op 5 minuutjes met de auto met alweer een prachtig uitzicht en eenvoudige keuken. 

"De Barbier"

Helaas geen website maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Zeer gezellige sfeer en een leuke mengelmoes tussen Franse en Belgische klanten.  Het eten is eenvoudig maar lekker. Het Potjesvleesch behaalde een prijs op een concours en is zeker een aanrader voor de liefhebber.