Locatie

 

 

Ecologies is gelegen net buiten het Heuvelandse dorp Westouter.

Westouter is een dorp in de provincie West-Vlaanderen, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernietigd en nadien weer werd heropgebouwd. Deze deelgemeente van de gemeente Heuvelland is gelegen in de Westhoek, tegenover de Franse Grens.

Onder de bezienswaardigheden vallen de Sint-Eligiuskerk, welke tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernietigd en waarvan enkel de romaanse kerktoren over bleef. De rest van de kerk werd omstreeks 1920 in een neogotische stijl volledig herbouwd.

In de onmiddellijke omgeving tref je de Rodeberg met de Lijstermolen; de Zwarteberg; de Scherpenberg en de Vidaigneberg aan. Al dit fraais in de streek kan je met de zetellift Cordoba, gelegen in de Rodebergstraat 75 te Westouter ontdekken.

Zoals Parijs zijn Eifeltoren heeft, Brussel zijn Atonium en Rotterdam zijn Euromast, zo heeft de Rodeberg een zetellift, waarbij je al zittend in een straal van 360° tot aan de horizon kan kijken, zonder daarbij gehinderd te worden.

Met wat geluk en bij helder weer zie je de kustlijn, de Ijzertoren van Diksmuide, de torens van Poperinge en Ieper alsook de terrils (= een kunstmatige berg in de nabijheid van mijn, waar de steenafval werd gedumpt) van het Franse Lens en de torens van Bailleul te zien.

 

Voor de fietsers is er nog het fietsnetwerk Westhoek, dat garant staat voor bijna 1000 km fietsplezier doorheen deze streek. Het is één van de mooiste toeristische regio’s van Vlaanderen. Beide fietsnetwerkkaarten (Noord en Zuid) vermelden alle knooppunten, en tussen de knooppunten wordt steeds de afstand in kilometers vermeld, zodat je van voor af aan zelf je fietstocht kan samenstellen, wat uiteraard een ideale manier is om de Westhoek à la carte te ontdekken.